ممکن است سوالی برایتان پیش آید که فلوتر چیست ؟ ٰدر لغت، فلوتر به معنی شناور است و به طور کلی میتوان هر چیزی را که شناور باشد، فلوتر برقی نامید. اما به طور خاص در صنعت، به قسمتی از دستگاه کنترلکنندهی سطح سیال گفته میشود که روی آب شناور میماند. اما در زبان عامیانه، برخی اوقات به کل دستگاه کنترلکننده هم واژهی فلوتر اطلاق میشود. در ادامه، دربارهی نحوهی کار، کاربرد و انواع این قطعه بیشتر صحبت میکنیم.
توجه: همچنین برای خرید جعبه تقسیم میتوانید به سایت الکتروکارینا مراجعه و با بهترین قیمت و مرغوبترین نس آنها را تهیه نمایید.
ساختار فلوتر
فلوتر برقی چیستٰٰ ؟ قطعکن یا همان فلوتر برقی ، یک رلهی الکتریکی است که برای کنترل سطح مایعاتی استفاده میشود که رسانای برق هستند. استفاده از قطعکن، برای جلوگیری از سرریز شدن سیال و همچنین بازگشتن آن انجام میگیرد. این کار، به کمک یک گوی تو خالی و سبک، به اضافهی سه عدد سیم انجام میگیرد. یکی از سیمها مشترک است و دو تای دیگر هم کنتاکت باز و بسته هستند. با کمک این اجزا، سطح آب مخزن بالا و پایین میشود که باعث میشود سطح فولیتر هم تغییر کند. این امر سبب میشود تا گوی هم حرکت میکند. این موضوع سبب میشود تا کنتاکت تعبیهشده در سیستم قابلیت قطع و وصل شدن پیدا کند.
کاربرد قطعکن یا فولیتر
کنترل سطح مایعات با فلوتر و همچنین کنترل پمپها در دستگاههای برقی، اصلیترین کاربرد قطعکن است. یکی از مسائلی که میتواند آسیب جدی به یک دستگاه وارد کند، کار کردن پمپ سیستم، بدون آب است. در صورت استفاده از فولوتر ، از چنین اتفاقی جلوگیری میشود.
همچنین پر شدن بیش از حد یک مخزن و سر ریز شدن مایع از آن هم میتواند هم سبب آسیب به ماشین شود و هم در محیطهای صنعتی ممکن است احتمال بروز حادثه را افزایش دهد. استفاده از قطعکن برای چنین شرایطی هم توصیه میشود. برای این که دستگاه، از مایع خالی نشود، یا این که بیش از اندازه پر نشود، فلوتر میتواند قابلیت پر کردن و تخلیهی اتوماتیک مخزن را هم به سیستم اضافه کند. هدایت مایعات درون دستگاه نیز از دیگر قابلیتهایی است که فلوتر میتواند اضافه کند.
برای مطالعه در مورد یکی دیگر از انواع کنترل جریانات میتوانید کنترل بار چیست را مطالعه نمائید.
انواع فلوتر
به طور کلی، در بازار، دو نوع فلوتر وجود دارد. فلوتر مکانیکی و فلوتر برقی یا الکترونیکی. فلوترهای مکانیکی را معمولا به دو صورت نصب میکنند. یا در بالای مخرن قرار میگیرند و یا در پایین آن. هر کدام از این شیوههای نصب که انتخاب شود، برای هدف خاصی است.
اگر انواع فلوتر مکانیکی در بالای مخرن نصب شود، به منظور این است که از پر شدن بیش از حد مخزن جلوگیری شود. به بیان دیگر این کار برای کنترل سطح سیال انجام میگیرد. اما اگر فلوتر در پایین مخزن نصب شود، برای جلوگیری از کار کردن پمپ در مخزن خالی است. نصب فلوتر در هر کدام از این شرایط، نیازمند رعایت یک سری نکات خاص است که در ادامهی مقاله دربارهی آنها صحبت می کنیم.
نصب فلوتر
گفتیم که نصب فلوتر با دو هدف کلی انجام میشود. در ادامه، نصب هر کدام را به صورت جداگانه بررسی میکنیم. برای مطالعه در این حوزه میتوانید به نصب جعبه تقسیم نیز مراجعه نمائید.
نصب فلوتر برقی به منظور کنترل سطح مایع
در این روش، نیاز به حداقل دو الکترود داریم که یکی در بالاترین سطح مطلوب و دیگری در پایینترین سطح مورد قبول نصب میشود. در صورتی که بدنهی خازن، هادی باشد، از یک ترمینال مشترک که به بدنهی آن وصل شده است استفاده میکنیم، اما در صورتی که بدنهی هادی نداشته باشد، باید الکترود سومی هم در انتهای مخزن قرار گیرد.
وقتی که دستگاه شروع به کار کرد، با رسیدن سطح مایع، به حداکثر سطح مطلوب، فولوتر جریان آب را قطع میکند و با رسیدن به کف سطح مورد قبول، فرمان وصل جریان به سیستم ارسال میشود. بدین ترتیب، مایع درون مخزن، همیشه در سطح مطلوب باقی خواهد ماند.
نصب فلوتر برای جلوگیری از کار کردن پمپ در مخرن خالی
این حالت هم مشابهتهایی با حالت قبلی دارد. در این روش، باز هم دو الکترود در بالاترین و پایینترین سطح مورد قبول مخزن برای مایع قرار میگیرند. سپس یک الکترود سوم هم پایینتر از حداقل سطح مورد قبول وصل میشود. این ساختار سبب میشود تا هنگام روشن و خاموش شدن دستگاه، قطع کن برقی پمپ، دستگاه را چک کند تا در مخزن خالی کار نکند.
مزایای استفاده از قطعکن در سیستم
شاید قیمت فلوتر، برخی از افراد را از خرید آن منصرف کند و ترجیح دهند بدون آن به عملیات خود ادامه دهند. اما داشتن یک فلوتر برقی مخزن آب، میتواند کمک بسیاری به پیشبرد عملیات کند و علاوه بر آن، در کاهش هزینهها نیز تاثیر چشمگیری داشته باشد.
یکی از کاربردهای فلوتر برقی ، جلوگیری از کار کردن پمپ در شرایطی است که مخزن دستگاه خالی شده است. در صورتی که فلوتر برای سیستم نداشته باشیم، ممکن است با بروز خطا، مخزن برای مدتی خالی بماند و پمپ در مخزن خالی کار کند. چنین اتفاقی میتواند باعث سوختن تمام یا بخشی از دستگاه شود که هزینههای بیشتر از خرید فلوتر خواهد داشت.
همچنین در صورتی که فولوتر نداشته باشیم، باید با استفاده از نیروی انسانی، پیوسته وضعیت وجود مایع در مخزن را کنترل کنیم. چنین کاری، علاوه بر این که احتمال بروز خطا را افزایش میدهد، هزینههای بیشتری نیز به شما تحمیل خواهد کرد. یکی دیگر از کارهایی که موجب صرفهجویی در هزینهها میشود، استفاده از محافظ کابل میباشد.
فلوتر باک بنزین چیست
توجه نمایید در هنگام بنزین زدن به اتومبیل خود نباید باک خودرو را بیش از حد پر و یا بیش از حد خالی بگذارید. زیرا در صورتی که باک خودرو را زیاد پر کنید بنزین وارد کنیستر شده و خرابی کهنیستر را به دنبال دارد و در صورتی که باک بیش از حد خالی باشد باعث می شود تا رسوبات و آشغالهای کف باک به پمپ بنزین رسوخ کرده و باعث خرابی پمپ بنزین شود. بنابراین استفاده از فلوتر بنزین کمک بساری در سالم ماند اتومبیل خواهد کرد.