امروزه از فیبر نوری برای انتقال دادهها و اطلاعات به دلیل سرعت بالای آن استفاده میشود و تحولی عظیم در شبکههای تلفن شهری و بین شهری، شبکههای اینترنت و کامپیوتر توسط آن تارها و رشتههای شیشهای ایجاد کرده است که ضخامتی برابر با موی انسان داشته و برای انتقال اطلاعات در مسافتهای طولانی استفاده میشوند. حال اگر به دنبال پاسخ برای سوال فیبر نوری چیست؟ هستید بهتر است در ادامه مطلب همراه ما باشید تا به طور مفصل راجب آن صحبت کنیم.
فیبر نوری چیست؟
به رشتههای نازک و بلندی که دارای انعطاف پذیری بالا هستند و همینطور جنس آنها از الیاف شفاف مانند شیشه یا پلاستیک میباشد فیبر یا فایبر نوری میگویند. فیبر نوری (Optical Fiber) دارای پهنای باند بسیار بیشتر ینسبت به کابلهای معمولی میباشد به طوری که به وسیله آن میتوان به راحتی دادههای تصویری و صوتی را با پهنای باند بیشتر از 10 گیگابایت منتقل کرد. فیبر نوری به راحتی و با سرعت، نوری را که از یک سمت واردش میشود را از سمت دیگر خارج کند.
فیبر نوری چه کاربردی دارد؟
حال به طور مختصر دانستیم فیبر نوری چیست و دارای کاربردهای بسیاری است پس در ادامه می خواهیم به کاربردهای آن بپردازیم:
کاربرد در مخابرات
کابلهای فیبر نوری دارای انعطاف پذیری بالایی هستند و مناسب برای برقراری ارتباطات به جای کابلهای مسی در کامپیوترها، جعبه تقسیم و مسافتهای طولانی میباشند. همینطور این کابلها به دلیل انتقال اطلاعات به وسیله نور لیزر کیفیت بسیار بالایی دارند.
کاربرد در حسگرها
در سالهای اخیر برای اندازه گیری تشعشعات پرتوی گاما و ایکس، کمیتهای فیزیکی مثل میدان مغناطیسی، حرارت، جابهجایی، فشار، جریان الکتریکی،آلودگی آب دریاها، سطح مایعات از حسگر فیبرنوری استفاده میشود زیرا آن عنصر اصلی یک حسگر است و ویژگیهایش تحت میدان کمیت مورد اندازه گیری تغییر مییابد.
کاربردهای نظامی
از فیبر نوری در صنایع دفاع و جنگ افزاری کاربردهای بیشماری دارد که میتوان به برقراری ارتباط و کنترل با آنتن رادار، کنترل و هدایت موشکها، ارتباط برقرار کردن زیردریاییها و بسیاری موارد دیگر استفاده کرد. همینطور از این سیستم در صنایع نظامی در مرزها و نیروهای هوایی، دریایی و زمینی میتوانند استفاده کنند.
کاربردهای پزشکی
امروزه برای تشخیص بیماریها و آزمایشهای مختلف در صنعت پزشکی از کابلهای فیبر نوری استفاده فراوان میکنند که میتوان به شناسایی نارساییهای داخلی بدن، دندانپزشکی، جراحی لیزری، دزیمتری غدد سرطانی، و اندازه گیری مایعات و خون اشاره کرد. از تارهای فیبر نوری در دستگاههای درون بین یا آندوسکوپی استفاده میشود..
کاربرد فیبر نوری در روشنایی
از دیگر کاربردهای فیبر نوری در اواخر قرن حاضر می توان به استفاده در صنایع روشنایی اشاره کرد. فیبر نوری برای روشنایی به اینگونه عمل میکند که نور طبیعی یا منابع نور مصنوعی وارد فیبر نوری شده و از طریق آن به قسمتهایی مانند تابلو برق پلاستیکی که در معرض نور مستقیم نیستند هم منتقل میشوند.
کابل فیبر نوری چه مزایایی نسبت به کابل مسی دارد؟
کابل فیبر نوری در مقایسه با سیم مسی مزایای بسیار زیادی دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد:
- وزن سبک
- اندازهای نازک تر
- مصرف برق پایین
- انعطاف پذیر بودن
- ظرفیت بالا در انتقال دادهها
- دارای پهنای باند بالا میباشد
- سرعت بالا در انتقال اطلاعات
- استفاده از آن در فاصلههای طولانی
- عدم استفاده از الکتریسیته برای ارتباط
- قیمتی ارزان تر نسبت به کابلهای مسی
- عدم تداخل سیگنالهای نوری در داخل فیبر
- اشتعال زا نبودن به دلیل عدم وجود الکتریسیته
ساختار فیبر کابل نوری
از آن جایی که امروزه از فیبر نوری استفادههای بسیاری میشود همینطور طرفداران زیادی هم دارد چه خوب است تا اطلاعاتمان را درباره فیبر نوری افزایش دهیم. فیبر نوری برای انتقال اطلاعات با سرعت زیاد بسیار مناسب میباشد و ساختاری متفاوت نسبت به کابلهای مسی دارد و از 3 بخش کلی هسته، پوسته و چندین روکش تشکیل شده است و در قسمت ذیل به تفکیک آن میپردازیم:
هسته : این قسمت بخش اصلی فیبر نوری میباشدو غالبا برای مصافتهای طولانی از جنس شیشه و برای مصافتهای کوتاه از جنس پلاستیک می باشد
پوسته : این قسمت باعث بازتابندگی نور درون هسته میشود و پوششی است که هسته درون آن قرار میگیرد.
روکش خارجی : این بخش بنا به نوع استفاده و مدلی که استفاده میشود در بازار عرضه و به فروش میرسد.
برای اطلاعات بیشتر درباره تابلو برق خازنی حتما به مقاله بررسی ویژگی های تابلو برق خازنی و کاربرد آن سری بزنید.
انواع کابل نوری
کابلهای نوری بر اساس اشعه گذرنده از آنها، ساختار مواد تشکیل دهنده آنها تقسیم میشوند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
1- تک حالته (single mode)
2- چند حالته (multi-mode)
3- شیشهای
4- پلاستیکی
5-سیلیکا با روکش پلاستیکی