ساپورت قابل حمل یا مدولار، تشکیل شده از تعداد بسیار زیادی اجزای قابل حمل یا مدولار. مزیت این سازههای نگهدارنده مدولار این است که میتوان با سرعت بسیار بالایی در محل سرهم کرد و یا در صورت نیاز باز کرد بدون اینکه به افرادی مثل جوشکار، بنا و … نیز داشته باشیم و همین امر موجب تسریع روند پروژه و در نتیجه آسانتر شدن کار نصاب و در نهایت رضایت کارفرما شود. ساپورتهای تاسیساتی را میتوان در اشکال مختلفی بسته به نیاز و محل قرارگیری آن نیز نصب کرد که اگر بخواهیم چند مورد آنرا نام ببریم میتوان به اشکال قفسه، سکو، نردبان، پیاده راه و … اشاره کرد. مزیت دیگر این سازهها این است که در صورت نیاز میتوانید ساپورتهای تاسیساتی را به اعضای سازهای موجود متصل کرد.
انواع ساپورت تاسیساتی
1. سیستم ساپورت تأسیسات باربری متوسط (Medium-duty System)
2. سیستم ساپورت تأسیسات تهویه مطبوع (HVAC System)
3. سیستم ساپورت تأسیسات باربری سبک (Light-duty System)
4. سیستم ساپورت تأسیسات کاربرد صنعتی (Heavy-duty System)
ساپورت های تاسیساتی از چه اجزایی ساخته شده اند؟
ساپورتهای تاسیساتی از تعداد زیادی ریل و میلهی فلزی تشکیل شدهاند. با متصل کردن این قطعات به یکدیگر میتوان سازههای مختلفی را درست کرد. در انتهای عرضی هر کدام از میلهها یک زبانه وجود دارد که میتوان این زبانه را در قسمت شیارهای مکمل ریلها قرار داد و چفت نمود. برای جایگیری محکمتر میلهها در ریل، میتوان میزان بیرون زدگی زبانه را تغییر داد. در ساپورتهای تاسیساتی قابل حمل از اجزای دیگری نیز استفاده میشود. مثل: میلهی بالابر عمودی، زانویی 90 درجه، سه راهی، لولهی مبدل و … .
این اجزای مختلف خود شامل زبانهها و شیارها متناظر برای سرهم کردن و جدا کردن اعضای سازهای مختلف میشوند. این نکته را هم بگوییم در ساپورتهای تاسیساتی میلههای آویز نیز وجود دارند که از این میلهها برای آویزان کردن اعضای سازهای مختلف استفاده میشود.
کاربردهای ساپورت تاسیساتی
در کاربری تابلو برق پلاستیکی و موتورخانهها میتوان از این ساپورت تاسیساتی برای نگاه داشتن و محافظت از کابلهای برق، سینیهای کابل، لولههای برق و همچنین سیستمهای تهویه، لولههای آب گرم و شرب، لولههای منتقل کننده دود، سقف کاذب، فاضلابهای ساختمانی، صفحات خورشیدی، لولههای آتش نشانی و اطفاء حریق، رایزرها و …. استفاده نمود. یکی دیگر از کاربردهای ساپورت تاسیساتی ، تابلو برق میباشد. تابلوهای برق بسته به نوع کاربری انواع گوناگونی دارند.
بیشترین محل استفاده از تابلو برقها در محیطهای صنعتی و مسکونی است که به صورت باکسهایی (جعبه) هستند که انواع تجهیزات الکترونیکی در داخل آن قرار میگیرند تا از انوع آسیب و خطرات احتمالی محافظت شوند.
تابلو برقها بر اساس کاربرد و جنس بدنه و سطح ولتاژ در انواع مختلفی تولید میشوند و کلیدی روی آنها تعبیه شده جهت روشن و خاموش شدن جریان الکتریکی. تابلو برقها با توجه به کارایی و شکل ظاهری به دو دسته فلزی و پلاستیکی تقسیم میشوند که هرکدام از این دستهها دارای زیر مجموعه هستند. استفاده از نوع فلزی یا پلاستیکی تابلو برق بستگی به مکان و ایده ناظر پروژه دارد. هرکدام از این تابلوها ویژگیها و کارایی خاص خود را دارند. یکی از انواع تابلوها، تابلو برق پلاستیکی است که از ترکیب رزینهای ترموپلاستیک و الیاف کربن ساخته میشود.
این نوع تابلو برقها از جنس ABS با کیفیت و مقاومت بالا ساخته میشوند و از نظر شکل درب دارای دو صورت شفاف و مات است. استفاده از این تابلو برقها علاوه بر افزایش زیبایی محیط، باعث سازماندهی و نظم پروژهها نیز میشود.
تابلو برقهای پلاستیکی به دلیل متریال به کار رفته در آن، وزن بسیار سبکی دارند. همچنین از لحاظ شرایط آب و هوایی برای استفاده در مناطق مرطوب و شرجی مناسب هستند و در برابر خوردگی و آسیب مقاومت بسیار بالایی از خود نشان میدهند.
این نوع تابلو برقها به دلیل آسیبپذیری زیاد در برابر اشعه و نور خورشید، به هیچ عنوان نباید در مکانهای باز و زیر نور مستقیم خورشید مورد استفاده قرار بگیرند. به همین علت برای خرید تابلو برق ساختمانی گزینه بسیار مناسبی هستند. البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که نسبت به نوع فلزی، مقاومت کمتری در برابر عوامل بیرونی دارند.
لوله فلکسی خرطومی
حال فرض کنید که تابلو برق پلاستیکی در محل پروژه نصب و پیادهسازی شده است و پس از آن نوبت به انتقال کابلهای برق از تابلو برق به محلهای مد نظر میرسد. به طور کلی سیمها و کابلهایی که در تاسیسات برقی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند، آسیب پذیر بوده و در اثر عوامل خارجی به راحتی از بین میروند.
همانطور که همه ما با خطرات احتمالی برق گفتگی، اتصالی، آتش سوزی و … کم و بیش آشنایی داریم، پس برای انتقال کابلهای برق به چیزی نیاز داریم که از کابل محافظت لازم را به عمل بیاورد که امروزه آن را با نام لوله فلکسی خرطومی میشناسند.
لوله خرطومی چیست؟
لوله فلکسی خرطومی جزو پرطرفدارترین و محبوبترین تجهیزات موجود در صنعت برق است که به دلیل قابلیتها و ویژگیهایی که دارد، به صورت گسترده در ساپورت تاسیساتی برقی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد.
معمولا به منظور محافظت از سیمهای برق از تجهیزاتی مانند لوله فلکسی خرطومی استفاده میشود. این لولهها در برابر عوامل خارجی از خود مقاومت بسیار زیادی نشان داده و به خوبی از سیمها و کابلها حفاظت میکند.
از مهمترین دلایل محبوبیت لوله خرطومی میتوان به انعطاف پذیر بودن آن اشاره کرد. به صورت کلی این لولهها دارای ساختاری با انعطاف پذیری بسیار بالایی هستند و در رد کردن آن در مسیرهای پر پیچ و خم، عملکرد قابل قبولی دارد که البته لوله خرطومی خود به چند دسته تقسیم میود و انواع مختلفی دارد.