در هنگام نصب و استفاده از تابلو برق حالا چه تابلو برق پلاستیکی و چه تابلو برق فلزی ممکن است که با شدت جریان بالایی روبه رو شوند بنابراین در تابلو برق به دلیل حجم بالای سیم، کابلها و یا آمپر بالا دیگر از سیم کشی استفاده نمیشود بلکه از شمش کشی یا همان شینه کشی استفاده می کنند.
شینه مسی های که در تابلو برق مورد استفاده قرار میگیرند طبق اصول، قوانین و استاندارد خاصی تعیین میشوند. خوب است بدانید که شینهها پس از آنکه نصب شدند، کاملا در جای خود بدون حرکت باقی میمانند و مانند سیم و کابلها بر اثر حرارت زیاد فرمشان تغییر نمیکند.
در بسیاری از پروژههای برق صنعتی که جریانها بالاتر از 160 آمپر است، استفاده از سیم و کابل امری غیر ممکن بوده بنابراین برای انشعاب دادن به سایر لوازم از شمش یا همان باسبار استفاده میکنند.
شینه کشی در تابلو برق
برای انتقال دادن، کنترل و مدیریت جریان برق در تابلو برق، جعبه تقسیم و … از تجهیزاتی چون شینه مسی ، شمش مینیاتوری و… استفاده میکنند ولی این در صورتی است که جریان مصرف کننده افزایش یابد، در غیر اینصورت از سیم و کابل استفاده میشود. به همین علت در هنگام خرید تابلو برق صنعتی باید به حداکثر ولتاژ آن و استفاده از شینه یا سیم را در نظر بگیرید.
مهمترین نکات درباره شینه کشی در تابلو برق
- از مسدود شدن پلیسهها و ضایعات براثر سوراخ کاری جلوگیری نمایید همچنین مراقب باشید براثر سمباده زدن خط برروی شمش ها نیافتد زیرا این مسئله باعث میشود سطح اتصال شینه یکدستی خود را از دست بدهد و در عبور و روند جریان اختلال به وجود آورد.
- قسمتی که دو شمش به یکدیگر متصل میشوند را چک کنید و چربیهای آن را با مادههای مخصوص مانند تینر از بین ببرید و پس از آن بر روی شینهها گریسهای خاص بریزید تا از مسائلی مثل سولفات شدن و ایجاد چربی بین دو شمش در طول زمان پیشگیری کنید.
- حتما از سوهان برای گوشههای شینه که براثر برشکاری به وجود آمدهاند استفاده نمایید تا از ایجاد قوس و آرک الکتریکی جلوگیری شود.
استانداردهای شینه کشی در تابلو برق کدام اند؟
1-بخاطر داشته باشید که باید در هنگام وصل کردن دو شینه به یکدیگر، شینه فرعی یا شینهای که دارای آمپر کمتری است به اندازه سطح یک مربع بهاندازه همان شینه به باسبار متصل باشد.
2-حدود 80 عدد پیچ و سوراخ برای وصل شدن دو شمش یا شینه به یکدیگر نیاز است.
3-جریانی که در باسبار یا همان شینه اصلی برای انشعاب دیگر تجهیزات لازم است باید حدود 1/5 برابر جریان کلید اصلی باشد، زیرا در حالت عادی بر روی باسبار تعداد زیادی سوراخ برای انشعاب و متصل کردن دیگر شینه ها وجود داردو سوراخ کردن دوباره موجب کمتر شدن سطح مقطعی شینه خواهد شد.
4-در اثر خم شدگی شینه ممکن است مولکولهای شینه مسی از هم دیگر جداشده و درنهایت مقاومت آنها بالاتر رفته و موجب کاهش جریان مجاز در آن بخش شوند. بنابراین بهتر است تا زاویه خم آن بالاتر از 90 درجه باشد.
عوامل مهم در آرایش شینه ها
1-شرایط فنی مشخص داشته باشد
2-پیش بینی توسعه و میزان استفاده از آن
3-سادگی طراحی و نصب آن در تابلو پلی کربنات
4- صرفه اقتصادی و نحوه عملکرد آن
5-مشخص کردن میزان تامین، نگهداری و امنیت کارکنان
6- اطلاع از درجه ی انعطاف پذیری شینه برای عملکرد مورد نظر
7-اهمیت بار و شرایط محیط (دما، رطوبت، آلودگی های خاص)
سخن پایانی
در این مقاله به طور کلی درباره شینه کشی در تابلو برق صحبت کردیم و همینطور دانستیم که تابلو برق ها به دلیل وظایفی که دارند در صنعت تجهیزات الکتریکی بسیار اهمیت دارند. بنابراین برای تهیه این تجهیزات می توانید به یکی از سایتهای معتبر مانند سایت الکتروکارینا مراجعه نمایید.